sobota, 14 grudnia 2013

Świąteczne wypieki - ciasto marchewkowe z białą czekoladą, rodzynkami i cynamonem :)


Po raz pierwszy od kilku lat - tak bardzo nie mogę się doczekać świąt! Mimo że nie ma jeszcze śniegu i nie czuć tej atmosfery, to w moim sercu ona już dawno zagościła, dlatego zaraz po powrocie do domu z Krakowa - zabrałam się za pieczenie placka (taka próba generalna przed świętami) :)

Świąteczne ciasto marchewkowe :


Składniki na ciasto :
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2/3 szklanki oleju
- 1 duża marchew
- 1 duże jabłko
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 tabliczka białej czekolady
- 3/4 paczki rodzynek
- mieszanka keksowa 
Składniki na polewę :
- 200 g Serek Bieluch
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 paczki rodzynek
- mieszanka keksowa


Sposób przygotowania ciasta: 
Kroimy białą czekoladę na średniej wielkości kawałki, trzemy marchewkę i jabłko na dużych oczkach tarki - a następnie do głębokiego naczynia (może być miska) wsypujemy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, startą marchew i jabłko, białą czekoladę, rodzynki oraz mieszankę keksową (ilości podane w składnikach)

Do innego naczynia wbijamy dwa jajka i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym - następnie dodajemy sok z cytryny i olej - również mieszamy. Na końcu, wszystko przelewamy do miski, w której znajduje się reszta składników i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na brytfannę (można uprzednio posmarować ją margaryną i posypać bułką tartą). Pieczemy w piekarniku 35-40 minut w 180'C


Sposób przygotowania polewy :
Do naczynia dodajemy 200 g serka Bieluch (dwa opakowania po 100g) i miksujemy z 1/2 szklanki cukru pudru. Ostudzony placek smarujemy ową polewą i posypujemy rodzynkami oraz owocami kandyzowanymi (mieszanka keksowa).


I otrzymujemy taki ot świąteczny placek :)

SMACZNEGO!


6 komentarzy:

  1. smacznie wygląda :) ja co roku piekę pierniczki (już leżą schowane) i piernikowy keks z jabłkami, który uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie, nad tym, że śniegu nie ma ubolewam i to bardzo :|

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam wiele razy ciasto marchewkowe ale nigdy nie wyglądało tak pięknie, posypywałam pudrem, następnym razem zrobię lukier :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten lukier wygląda przepysznie.... samo ciasto muszę upiec koniecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i udzielanie się na blogu ♥
Jeśli masz do mnie jakieś osobiste pytanie - pisz śmiało w wiadomości na FanPage'u lub na chelsea@onet.pl :)