sobota, 12 marca 2016

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - przepis. Pomysł na obiad :)


Lubicie placki ziemniaczane?
A może zostało Wam trochę ugotowanych ziemniaków z wczorajszego obiadu i zastanawiacie się jak je zagospodarować, żeby się nie zmarnowały? Czas na prosty i szybki przepis na obiad!


Składniki:

- ugotowane ziemniaki (około 1 kg), przetarte na grubych oczkach tarki
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mleka
- 8 łyżek mąki pszennej
- przyprawy: pieprz, sól lub wegeta, zioła lub gotowa przyprawa do ziemniaków
- olej / margaryna lub inny tłuszcz do smażenia

Opcjonalnie można dodać cebulę, czosnek, szczypiorek, pietruszkę itp.


Sposób przyrządzenia:


Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać - w międzyczasie rozgrzewając olej na patelni. Placki dokładnie usmażyć z obu stron - i gotowe!


SMACZNEGO!

Lubicie placki ziemniaczane? :)

15 komentarzy:

  1. Z ugotowanych to na myśl mi przychodzą kopyyytka :D mniam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Że też o nich nie pomyślałam :D Kopytka ♥

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam chyba wszystko, co składa się z ziemniaków :D

      Usuń
  3. Placki ziemniaczane to jedna z niewielu potraw, których nienawidzę. Nie mogę znieść tego zapachu i zawsze narzekam, gdy któryś z domowników je robi. Chociaż ja znam przepis na placki z surowych ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mnie zaskoczyłaś! U mnie w domu wszyscy je lubią :D

      Usuń
  4. Też czasem takie robię. :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej robię zwykłe - zależy, czy są jakieś ugotowane ziemniaki pod ręką czy nie ma :D

      Usuń
  5. Ojeju aż zrobiłam się głodna :o
    Tak cudownie to wygląda <3

    _______________
    http://lily-vegas.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez żołądek do serca :D haha
      Akurat porcja ze zdjęcia powędrowała do mojego ukochanego ^_^

      Usuń
  6. Jadłam już takie ale ziemniaki nie tarliśmy, a gnietliśmy żeby grudek nie było i też były pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze tarłam :D ale podrzuciłaś mi ciekawy pomysł! Zblenduję ziemniaki zamiast trzeć - wtedy dopiero wyjdą gładziutkie :)

      Usuń
  7. Też robię często z gotowanych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i udzielanie się na blogu ♥
Jeśli masz do mnie jakieś osobiste pytanie - pisz śmiało w wiadomości na FanPage'u lub na chelsea@onet.pl :)