Olej z konopi w kosmetykach

olej-konopny
Źródło: biokonopia.pl

Dla sporej części osób konopia kojarzy się w sposób jednoznaczny - z narkotykami, a dokładniej marihuaną. Gdy kilka lat temu odkryłam kosmetyki z olejem konopnym, byłam w niemałym szoku, bo nie sądziłam, że jest to legalne w Polsce. A jednak! Jeśli więc ciekawią Was właściwości i zastosowania tegoż zyskującego na popularności oleju, to zapraszam do czytania 😊



Rodzaje olejów z konopi


Istnieją trzy podgatunki konopi:
  • konopie dzikie (Cannabis sativa ruderalis J.);
  • konopie indyjskie (Cannabis sativa indica Lam.), które faktycznie są nielegalne, a powstający z nich olej RSO (Rick Simpson Oil) zawiera THC (Tetrahydrokannabinol) i jest psychoaktywny; 
  • konopie siewne (Cannabis sativa sativa L.) i to właśnie z nich wytwarza się bezpieczny i w pełni legalny olej CBD (Kannabidiol), który nie powoduje odurzenia i nie uzależnia, a dzięki niezwykłym właściwościom stosuje się go m.in. w kosmetykach.


Właściwości oleju z konopi


Prawie 80% oleju konopnego stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), co sprawia, że olej ten ma jedne z najsilniejszych właściwości pielęgnacyjnych. W jego skład wchodzą także inne kwasy: oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, a ponadto proteiny, aminokwasy, karoten, minerały, witaminy (witamina A, witamina D, witamina E i witamina K) oraz fitosterole i fosfolipidy.

Znajduje się w nim sporo biologicznie czynnych substancji, które wykazują działanie:
  • przeciwzapalne;
  • regenerujące;
  • antyseptyczne;
  • antyoksydacyjne;
  • ochronne przed szkodliwym wpływem słońca.

Olej z konopi jest w stanie odbudować płaszcz hydrolipidowy naskórka i uzupełnić uszkodzenia, a dzięki temu skóra nie traci wilgoci i lepiej pełni funkcje ochronne - poprawia się jej odporność na działanie czynników zewnętrznych, takich jak: słońce, mróz czy wiatr. Ponadto, jest pomocny przy atopowym zapaleniu skóry (AZS), a także łuszczycy oraz egzemie. 

Stosowany na twarz - poprawia koloryt, odżywia, wygładza i regeneruje skórę - przywracając jej elastyczność oraz zapobiegając przedwczesnemu tworzeniu się zmarszczek. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia podrażnień i przebarwień. Dodatkowo, reguluje wydzielanie sebum, a więc jest polecany także dla osób z cerą tłustą i mieszaną.

W przypadku zastosowania na włosy - dodaje im blasku i ułatwia rozczesywanie, a także stymuluje wzrost włosów.



Zastosowanie oleju z konopi w kosmetykach


Olej z konopi najczęściej można znaleźć w:
  • mydłach i peelingach;
  • balsamach do ciała;
  • kremach do dłoni i stóp;
  • kremach do twarzy
  • żelach pod prysznic;
  • olejkach do masażu;
  • szamponach do włosów;
  • pomadkach do ust.

Najlepsze właściwości ma nierafinowany olej konopny tłoczony na zimno (w temp. do 40'C). Ma on żółtawo-zielony kolor, a w składzie INCI kosmetyków występuje pod postacią: Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil. 


Miałyście już okazję stosować kosmetyki z olejem konopnym?

You May Also Like

7 Dodaj swój komentarz

  1. Bardzo ciekawy i przydatny post. Muszę się rozejrzeć za tymi kosmetykami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Stosuję wiele kosmetyków z konopi i według mnie są genialne. Ale jeszcze wiele kosmetyków z olejem z konopi przede mną do przetestowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię kosmetyki z tym skłądnikiem. Miałam kiedyś taką swietna maseczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Używam właśnie maści hempking z konopi i super działa. Skóra mi się strasznie posypała i walczyłam już 3 miesiące z takim trądzikiem dziwnym i w końcu to pomogło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coraz częściej ( W KOŃCU! ) mówi się w Polsce o właściwościach konopii w leczeniu i kosmetyce a nie tylko pod kątem uzależnień.

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam że chyba joanna wypuściła produkty do włosów z tym olejem. Chyba się skuszę skoro ma tyle fajnych właściwości ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny - nawet gdy jest on negatywny. Dajesz mi wtedy motywację do pisania i pracy nad sobą, za co serdecznie Ci dziękuję ♥

Jeśli chcesz porozmawiać, poplotkować lub masz do mnie osobiste pytania - pisz śmiało na chelsea@onet.pl lub poprzez fanpage bloga :)