26 kwietnia

Herbata z cytryną szkodzi zdrowiu! Szkodliwe połączenia jedzenia



Jeszcze do niedawna tytuł tego posta wydawałby mi się śmieszny - no bo w końcu herbata jest zdrowa, a cytryna tym bardziej ... Nie wiem, jak mogłam żyć w takiej nieświadomości! I aż boję się pomyśleć, o ilu rzeczach nadal nie wiem :| W każdym razie - chciałabym podzielić się z wami tym, co tam bardzo mnie zszokowało - może uda mi się uświadomić którąś z was i zaczniecie komponować zdrowe posiłki :)

Czego zatem nie wolno łączyć?!

1. Herbata z cytryną
Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian gliny, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera.

2. Herbata z ciastem drożdżowym
Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy.

3. Pomidor z ogórkiem
Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.

4. Pomidor z twarogiem
Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je a także przysparzają bólu podczas poruszania się.

5. Kawa i herbata z nabiałem
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.

6. Warzywa kapustne z rybami
Ryby morskie jak i owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.

7. Olej z rybami
Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.

8. Mięso z czerwonym winem
Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie (szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce). Garbniki te znajdują się także w kawie i herbacie i dlatego nie warto nimi popijać jedzenia w ogóle. 

Wiedziałyście o tym, że niektórych produktów nie można łączyć?
Ja bezkarnie łamałam podpunkty : 1,2,3,4,5 i 6 :(

Źródło: www.makelifefit.pl

4 komentarze:

  1. nie popadajmy w paranoję... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o herbacie z cytryna to dla mnie nowość, a o większości z tych przykładów słyszałam wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tą listą to nie do końca tak, herbatę z cytryną można pić, nie należy wrzucać cytryny w trakcie parzenia herbaty dopiero później. Pomidor w połączeniu z ogórkiem powoduje, że nie wchłania się dobrze witamina C z pożywienia, natomiast ani pomidor ani ogórek nie są zbytnio bogatym źródłem witaminy C :) o tych połączeniach wiem, więc myślę, że w pozostałych też mogły się wkraść jakieś niedopowiedzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie jeśli chodzi o witaminę C to więcej jest jest w papryce zwłaszcza żółtej, potem 1/3 mniej w czerwonej i to zdecydowanie moje ulubione źródło te witaminy, w tej postaci mogę jej najwięcej przyjąć plus owoce jak porzeczka

      Usuń

Każdy Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny - nawet gdy jest on negatywny. Dajesz mi wtedy motywację do pisania i pracy nad sobą, za co serdecznie Ci dziękuję ♥

Copyright © Rainbow Beauty Blog , Blogger