13 marca

Placek bez pieczenia - Rafaello

Uff, nareszcie weekend! Kolejny tydzień spędzony na bieganiu pomiędzy uczelnią, Scanmedem, a SOR'em i wydzwanianiu do każdej możliwej placówki, w której pracuje jakiś endokrynolog ... Terminy prywatnych wizyt to istna porażka :( Niestety, w tym kraju można szybciej się wykończyć niż dostać do lekarza ...

Na szczęście, mam coś, co każdemu powinno poprawić humor i osłodzić weekend - Placek smakujący jak Rafaello ♥, który w dodatku jest prosty i szybki do wykonania :)


Składniki :

- 3 szklanki mleka
- dwie duże paczki herbatników
- 250g margaryny 
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- tabliczka białej czekolady
- polewa z białej czekolady
- 2 szklanki wiórków kokosowych


Sposób przygotowania :
2 szklanki mleka zagotować, a pozostałą część wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, skrobią oraz mąką pszenną. Gdy mleko zawrze, dodać do niego sporządzoną mieszaninę i gotować aż do zgęstnienia - cały czas mieszając. Tak przygotowany budyń należy całkowicie ostudzić i dodać do niego masło, szklankę wiórków kokosowych oraz startą czekoladę - wszystko należy zmiksować.


Dla ułatwienia - masę budyniową można podzielić na 3 części. Na brytfannie należy ułożyć następujące warstwy (wymienione od góry do dołu) :
wiórki kokosowe
polewa czekoladowa
masa budyniowa
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki


Placek po przygotowaniu należy odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na kilka godzin - najlepszy jest jednak na drugi dzień od przyrządzenia :)



Skusicie się? :)

16 komentarzy:

  1. mmmmmmm pyszności


    ______________________
    denim total look
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię to ciasto! Jest fenomenalne, delikatne i wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm! brzmi i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze się zastanawiałam czemu niektórzy mówią na ciasto placek, placek brzmi nieapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no świetnie. zjadłabym całą blachę. postanowiłaś zasabotować moją dietę czy co? halo, ja tu próbuję odstawić cukier :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję :D Ja początkiem marca też chciałam odstawić słodycze i ... wytrzymałam kilka dni :D

      Usuń
  6. Mmmmm aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wygląda i na pewno tak samo smakuje. ;)
    Pozdrawiam. :**

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę zrobić koniecznie :) lubię takie proste ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny - nawet gdy jest on negatywny. Dajesz mi wtedy motywację do pisania i pracy nad sobą, za co serdecznie Ci dziękuję ♥

Copyright © Rainbow Beauty Blog , Blogger