piątek, 25 grudnia 2015

Przepis na ciastka bez pieczenia - kulki a'la Rafaello


Mój facet to wielbiciel Rafaello, dlatego inaczej być nie mogło - i na świątecznym stole pojawiły się słodkie przekąski z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi w roli głównej. Tym razem, zamiast placka (przepis na placek Rafaello), dla odmiany, postanowiłam zrobić kulki a'la Rafaello.





Składniki:

- Migdały (opcjonalnie)
- Śmietanka 30% (500 ml)
- Wafle kruche
- 2 tabliczki białej czekolady
- Wiórki kokosowe
- Cukier (6 łyżek płaskich)
- Masło (1 kostka)






Sposób przygotowania:


Do podgrzewającej się, ciepłej śmietanki 30% należy dorzucić połamane kostki białej czekolady i cały czas mieszać. Gdy czekolada się rozpuści, a śmietanka nieco stężeje - całość należy zestawić z ognia i ostudzić. 


W międzyczasie, gdy masa śmietankowa będzie się studzić - masło należy utrzeć z cukrem (można ręcznie lub mikserem), a następnie należy dodać drobno pokruszone wafle i około 3/4 opakowania wiórków kokosowych:


Do suchej masy należy dodać ostudzoną śmietankę i wszystko dokładnie wymieszać do osiągnięcia jednolitej konsystencji (można zmiksować).


Z masy należy uformować kulki (typowe Rafaello jest wielkości orzecha włoskiego - ja jednak robiłam nieco większe kulki, do których wnętrza dodawałam po jednym migdale). 

Kulki należy obtoczyć w wiórkach kokosowych, a następnie odstawić w chłodne miejsce i poczekać aż do stężenia masy, co trwa kilka godzin, dlatego najlepiej Rafaello robić wieczorem i pozostawić je na całą noc w lodówce :)


Smacznego! :)


11 komentarzy:

  1. Wyglądają bosko- zjadłabym chętnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pysznosci ! 😍

    __________________
    blog.justynapolska.com
    fashion&makeup

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam je kiedyś - straaaaaasznie słodkie, mimo wszystko smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie. Ja nie lubię kokosa, ale z chęcią zrobię dla mamy :) ona uwielbia..

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Rafaello, ale w kuchni mam dwie lewe ręce. :(

    OdpowiedzUsuń
  6. wygladaja pysznie ciekawe jak smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez dwóch zdań muszę je zrobić!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas i udzielanie się na blogu ♥
Jeśli masz do mnie jakieś osobiste pytanie - pisz śmiało w wiadomości na FanPage'u lub na chelsea@onet.pl :)