niedziela, 13 października 2013

3 BIT'owy deser na zimno

W moim mieszkanku w Krakowie nie mam zbytnio warunków i czasu, by stworzyć jakiś deserek. Na obecny weekend postanowiłam jednak odwiedzić rodzinne strony, a ponieważ w domu nudy - zabrałam się za tworzenie czegoś słodkiego :) 

Chciałam wypróbować nowy przepis na placek na zimno - zwany 3 BITem - nazwa oczywiście nie wzięła się znikąd, gdyż deser z wyglądu i w smaku przypomina znane ciasteczko :)


Składniki :
- 3 duże paczki herbatników
- Kajmak - masa krówkowa
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5 l mleka
- 2 kostki masła
- 2 Śnieżki
- Śmietan-fix
- 250 ml śmietany 30%
- 2 Polewy czekoladowe


Sposób przygotowania :
Na początek proponuję, by przyrządzić 2 śmietankowe budynie - jednak nie z 1 litra mleka, a z 0,5 litra, by masa była dosyć gęsta. Później odstawić je i czekać aż ostygną, a w tym czasie :

Spód brytfanny wykładamy folią aluminiową, a następnie układamy na niej herbatniki. Wszystko pokrywamy masą krówkową. Następnie znów układamy herbatniki. 

Teraz, do naszego ostygniętego (zimnego!) budyniu dodajemy 2 kostki masła i wszystko to miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy i nakładamy na placka, po czym przykrywamy budyń kolejną warstwą herbatników. 

Zabieramy się za bitą śmietanę - miksujemy 2 Śnieżki ze Śmietan-fixem i 250 ml śmietany 30%. Pianę wylewamy na placek i po raz kolejny przykrywamy herbatnikami. Wierzch placka polewamy płynną czekoladą i gotowe! 


Całkowity czas przygotowania : ok 1,5 h
Stopień trudności : Bardzo łatwe




Oczywiście, deserek ten najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu, kiedy to herbatniki stają się miękkie :) Ciekawi mnie, czy próbowałyście kiedyś plackowej wersji 3 BITa? A może natchnęłam Was i zamierzacie go wypróbować?! :)


W każdym razie - SMACZNEGO !



17 komentarzy:

  1. Widziałam już gdzieś podobny przepis, i cały czas mnie kusi żeby zrobić, ale nie mam czasu ani motywacji do tego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię podobny, tylko nie kupuję gotowej polewy, ale rozpuszczam mleczną czekoladę w mleku i wodzie, nie jest wtedy twarda (choć Twoja jak widać i tak nie jest) i o niebo pyszniejsza od tych "margaryniastych" polew. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już wiem jakie ciasto zrobię niedługo ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mm mniam ! wygląda pysznie :) ja na weekend zrobiłam sernik na zimno ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. nie próbowała jeszcze, ale wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, zapisałam sobie przepis i może wyczaruję taki deser :D Pozdrawiam!

    we-all-love-make-up.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana, dzisiaj go robię :-) Razem z mamuśką :D Weszłam tutaj żeby cyknąć foto przepisu :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny - nawet gdy jest on negatywny. Dajesz mi wtedy motywację do pisania i pracy nad sobą, za co serdecznie Ci dziękuję ♥

Jeśli chcesz porozmawiać, poplotkować lub masz do mnie osobiste pytania - pisz śmiało na chelsea@onet.pl lub poprzez fanpage bloga :)