19 kwietnia

Szybki i tani placek z kaszą manną na Wielkanoc - bez pieczenia

Cały wczorajszy dzień spędziłam w kuchni - i to nie z przymusu czy konieczności. Po prostu, gotowanie stało się moją nową pasją, która coraz bardziej mnie pochłania.

Zmajstrowałam aż 4 placki na Wielkanoc, a dziś postanowiłam pokazać Wam pierwszy z nich, który jest mało wymagający i możliwy do zrobienia nawet w "studenckich" warunkach, gdzie przeważnie brak narzędzi do pracy ;)

PLACEK Z KASZĄ MANNĄ I CYNAMONEM

SKŁADNIKI :

- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 kostka margaryny
- 1 litr mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka kaszy manny

Opcjonalnie : polewa czekoladowa, pisaki cukrowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Brytfannę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej herbatniki. Margarynę rozpuszczamy i dolewamy do niej mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz kakao. Gdy mieszanina zacznie wrzeć - dodajemy kaszę mannę i mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Przygotowaną masę wylewamy powoli na herbatniki i układamy kolejną warstwę herbatników.


Placek odstawiamy na 1-2 godzin w zimne miejsce (np. do lodówki), a później możemy go zjeść lub trochę udekorować - a do tego polecam polewę o smaku białej czekolady (Wiepol) oraz pisaki cukrowe (Dr.Oetker)


SMACZNEGO!

11 komentarzy:

  1. Tynka dziś tez pokazywała ten przepis i smaka narobiłyście mi ogromnego! :)
    zrobię go na pewno po świętach, ale bez cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Już wiem co na przyszłą niedzielę będę "piekła". I to z cynamonem :o)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobrze znam ten przysmak, w moich okolicach jest znany jako mannowiec. wesołych świąt i wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  4. 'piekłam' go :) Był całkiem niezły :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja używam kaszy mannej jedynie do miodownika jako baze do masy :))

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam na święta :D pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam :)
    http://kosme-teria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. kilka lat temu to było moje ulubione ciacho ;) zawsze z ciemną polewą i cukrową posypką ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. spisuje przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę sobie zapisać, wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny - nawet gdy jest on negatywny. Dajesz mi wtedy motywację do pisania i pracy nad sobą, za co serdecznie Ci dziękuję ♥

Copyright © Rainbow Beauty Blog , Blogger