11 marca

Wielkanocna babka cytrynowa

babka-cytrynowa

Wielkanoc tuż tuż (dla nieświadomych - w tym roku wypada 1 kwietnia), więc w sobotę postanowiłam zrobić próbę generalną i w ramach weekendowego deseru upiekłam dla domowników piaskową babkę cytrynową na jogurcie naturalnym i z dodatkiem pokruszonej, białej czekolady.


Oczywiście, po zrobieniu ciasta uświadomiłam sobie, że nie posiadam formy do babki z kominem. Miałam jedynie prostokątne foremki i tortownicę z kominem, którą postanowiłam wykorzystać. Teraz przynajmniej wiem w co muszę się zaopatrzyć do świąt 😉

Podstawowy przepis na babkę pochodzi z bloga parentingowego http://123madrzyrodzice.pl/, na który serdecznie Was zapraszam, bo znajdziecie tam wiele ciekawostek i pysznie wyglądającego jedzonka, które można szybko i prosto przyrządzić. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała lekko przepisu na babkę wielkanocną pod własne upodobania smakowe.

wielkanoc-babka-cytrynowa-jogurtowa-przepis-blog-baba-piaskowa

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 250 g jogurtu naturalnego
wielkanoc-babka-cytrynowa-jogurtowa-przepis-blog-baba-piaskowa

Przygotowanie:
  • Cytrynę sparzyłam we wrzątku, a następnie starłam na małych oczkach tarki. Przekroiłam ją na pół i z jednej połówki wycisnęłam sok.
  • Czekoladę posiekałam na małe kawałki.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam na sicie.
  • Jajka, cukier wanilinowy i zwykły miksowałam przez około 7 minut, po czym dolałam oleju i nadal miksowałam. Następnie dodałam jogurt naturalny i sok z cytryny - miksowałam krótko, do połączenia składników.
  • Płynną masę połączyłam z mąką, a następnie dodałam skórkę z cytryny i posiekaną czekoladę - całość miksowałam do uzyskania jednolitej masy.
  • Formę posmarowałam masłem i posypałam bułką tartą, a następnie wlałam do niej masę i wstawiłam do nienagrzanego piekarnika na godzinę i piekłam w 175'C bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu wyciągnęłam ciasto i pozostawiłam do ostygnięcia. Miałam robić polewę z serka Bieluch i cukru pudru (przepis), ale ostatecznie postawiłam na sam cukier puder.

wielkanoc-babka-cytrynowa-jogurtowa-przepis-blog-baba-piaskowa


SMACZNEGO!

16 komentarzy:

  1. dzięki za przepis uwielbiam babki a w szczególności cytrynową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynowa zdecydowanie najlepsza, bo nie jest za słodka jak na deser :D

      Usuń
  2. Babki cytrynowej jeszcze nie piekłam, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. om jom jom...chyba spróbuję w weekend!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)
      Ja w weekend będę szukać kolejnego pomysłu na deser :D

      Usuń
  4. Chętnie wypróbuję, uwielbiam piec a babki cytrynowe to już w szczególności. Choć zapewne i ja zmodyfikuję trochę Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Modyfikuj do woli :D Ja miałam tam jeszcze wcisnąć cynamon (bo go kocham), ale wtedy to byłaby już babka cynamonowa, a nie cytrynowa :D

      Usuń
  5. Mmm, cóż za rozpusta *-* Chętnie wypróbuję wersję z czekoladą, uwielbiam babki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam wszelkie deserki, choć ograniczam się z nimi - za to domownicy mają przy mnie dobrze :D

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Szkoda tylko, że nie miałam formy do babki, bo wtedy wyszłaby jeszcze ładniejsza ;)

      Usuń
  7. Przepis w sam raz do wykorzystania już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda i na pewno smakuje świetnie. Uwielbiam babki :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny - nawet gdy jest on negatywny. Dajesz mi wtedy motywację do pisania i pracy nad sobą, za co serdecznie Ci dziękuję ♥

Copyright © Rainbow Beauty Blog , Blogger